Tisková zpráva - koncert 22. ledna 2019

Svátky hudby představí v lednu partnerská dueta

14.1.2019 / Kulturní servis / Martina Klausová

Nový rok zahájí dvacáté sedmé Svátky hudby Václava Hudečka koncertem věnovaným představení partnerských dvojic mladé české generace hudebníků. V úterý 22. ledna se v Sále Pražské konzervatoře představí manželé Vokáčovi, Nouzovští a Jan Mráček, jehož partnerku nahradí houslista Jakub Fišer. Společně s Václavem Hudečkem provedou díla Telemanna, Leclaira, Halvorsena, Čajkovského nebo soudobého skladatele Romana Haase.

Generace mladých českých umělců, které jsme ještě nedávno znali hlavně ze soutěžních klání a prvních příležitostných veřejných vystoupení, pomalu dobyli nejen prestižní koncertní pódia u nás i v zahraničí, ale současně dozráli i do věku, kdy sami tvoří nejen umělecké, ale i partnerské dvojice a sami budou v blízké budoucnosti dávat nové naděje naší hudební scéně v podobě další generace hudebních talentů. Svátky hudby v Praze tuto skutečnost sympaticky promítají do své dramaturgie a představí neotřelé komorní dvojice hráčů na smyčcové nástroje, které spolu sdílí i osobní životy. Václav Hudeček tak bude v lednu hostit Markétu a Ivana Vokáčovi, Kristinu Fialovou Nouzovskou s manželem Petrem a s ohledem na požehnaný stav manželky houslisty Jana Mráčka se jako host Václava Hudečka představí navíc houslista Jakub Fišer.

Smyčcové soirée otevře barokní hudba pro dvoje housle, Kanonická sonáta německé skladatele Telemanna a elegantní francouzská skladba lullyovského ražení z pera Jeana-Marie Leclaira, v jejichž partech se představí hostitel cyklu Václav Hudeček společně se svým žákem Janem Mráčkem. Ten je nejen houslistou SOČRu, ale i hostujícím koncertním mistrem České filharmonie a úspěchy sbírá i se zahraničními tělesy, jako je londýnský Královský filharmonický orchestr nebo Čajkovského symfonický orchestr.

Manželé Vokáčovi představí působivé dílo norského skladatele a houslisty, který působil na přelomu 19. a 20. století. Halvorsenova Passacaglia vycházející z méně známé Händelovy suity je virtuózním bonbonkem, který oslňuje posluchače mnohem více než samotná předloha. Markéta Vokáčová je nejen členkou České filharmonie, ale s úspěchem se představuje i sólově či v Kalliopé triu Prague. Její manžel Ivan patří k výrazným osobnostem mladé violoncellové generace, je zástupcem koncertního mistra České filharmonie, s úspěchem však vystupuje i sólově, ve spolupráci s významnými osobnostmi i v řadě komorních formací.

Výraznými osobnostmi soudobé klasické scény jsou i manželé Nouzovští, Kristina je úspěšnou violistkou s řadou mezinárodních zkušeností, která se již představil s řadou významných umělců a těles takřka po celém světě. Podobně její manžel violoncellista Petr se řadí mezi nejlepší violoncellisty své generace v evropském měřítku a pravidelně svou technickou noblesou a originální tektonickou výstavbou interpretovaných skladeb poutá pozornost na koncertních pódiích doma i v zahraničí. Tato dvojice uvede soudobou skladbu osobitého a netypického reprezentanta soudobé vážné hudby Romana Haase, která byla zkomponována přímo pro tuto dvojici.

Lednový koncert Svátků hudby uzavře smyčcový sextet „Souvenir de Florence“ kypící živostí a radostí, jedna z posledních komorních skladeb Petra Iljiče Čajkovského, při jejíž intepretaci se na pódiu potkají všichni umělci.

Vstupenky na první letošní setkání Svátků hudby v Praze, které se uskuteční 22. ledna v sále Pražské konzervatoře, jsou v prodeji v sítích Ticketmaster a Ticketportal.

Kristina FialováPetr Nouzovský

Markéta Vokáčová

Ivan Vokáč
Kristina Fialová Nouzovská, Petr Nouzovský, Markéta Vokáčová (foto Radovan Šubík), Ivan Vokáč

Článek v originálním znění si můžete přečíst ZDE.

Generální partner

Kooperativa CB png